Wat zegt de nieuwe wetgeving rond pakketbrievenbussen?

Wat zegt de nieuwe wetgeving rond pakketbrievenbussen?


Pakketbrievenbussen: handige oplossing, maar geen wettelijk kader

Dat een pakketbrievenbus een handige oplossing is, is voor veel mensen al duidelijk. "Ongeveer één op de tien van de pakjes kan niet geleverd worden omdat men niet thuis is. Het wordt dan meestal meegenomen en ergens anders geleverd. Pakjesbussen laten toe dat de koerier het pakje in de pakjesbus achterlaat, zoals je een brief in een brievenbus achterlaat," aldus minister De Sutter. Door het uitblijven van een wettelijk kader zijn er echter nog niet zo heel veel pakketbrievenbussen. Daar wil Petra De Sutter verandering in brengen door duidelijke wetgeving op te stellen.
 

Wat zei de oude postwet over pakketbrievenbussen?

De oude postwetgeving houdt enkel rekening met normale brievenbussen die bedoeld zijn voor brieven en postkaartjes. Deze wetgeving is er zodat het voor iedereen duidelijk is welke afmetingen en dergelijke je brievenbus moet hebben. Hierop kunnen dan ook altijd de afmetingen van de post afgesteld worden.

"Brievenbussen zijn wettelijk geregeld. Je weet perfect hoe die er moeten uitzien, op welke hoogte die moeten hangen." - Minister Petra De Sutter

Binnen de oude wetgeving zijn er geen regels rond de afmetingen en plaatsing van een pakketbrievenbus. Daardoor weten producenten vaak niet wat wettelijk mag en zijn ze nog minder bekend bij het brede publiek. Met de nieuwe wetgeving hoopt De Sutter dat meer mensen ervoor opteren om een pakketbrievenbus aan te schaffen.
 

Wat zegt de nieuwe wetgeving nu precies?

VRT bekeek de nieuwe wetgeving en lijstte de belangrijkste regels op voor brievenbussen voor pakjes die in de aanpassing van de huidige postwetgeving zullen staan. Pakketbrievenbussen moeten:

voldoende beveiligd zijn
groot genoeg zijn om pakjes van minstens 33x21x12 cm te kunnen ontvangen
zichtbaar zijn zonder dat koeriers moeten zoeken
indien nodig een huis- of busnummer krijgen

Daarnaast is er ook nog specifieke wetgeving rond de combinatie brievenbus/pakketbus. Bij zo'n pakketbrievenbus die ook als gewone brievenbus gebruikt wordt, moet de bus aan de grens van de openbare weg staan. Bij een aparte pakjesbus moet die tussen de openbare weg en de hoofdtoegang van het gebouw staan. De aanwezigheid van de pakjesbus moet dan ook op de gewone brievenbus worden vermeld.

Het Koninklijk Besluit werd op 23 juni voorgelegd aan de Ministerraad en zal waarschijnlijk binnenkort in werking treden.
 

Binnenkort iedereen een pakketbrievenbus?

De vraag is of er binnenkort een grote stijging zal komen in pakketbrievenbussen. Volgens cijfers van Het Belang van Limburg zijn er in Vlaanderen al 35.000 pakketbrievenbussen van diverse merken. CEO van eSafe, Leon Renson, merkte de afgelopen jaren al een stijging in de verkoop van pakketbrievenbussen.

“Corona heeft de trend enorm versneld. Mensen zijn nog meer online gaan kopen omdat ze gewoon fysiek niet naar de winkel mochten. Dat hebben wij ook gezien in onze cijfers uiteraard. Het groeicijfer van dit jaar is 40%, maar vorig jaar was dat 80%,” zei Leon Renson in een interview met Radio 1. Pakjesbussen worden dus al steeds populairder bij het brede publiek.
 

Steeds meer leveringen

Zelfs voor corona was er al een stijging te zien in het aantal pakjes dat online besteld wordt. Het gemak van een webshop zorgt ervoor dat mensen minder naar fysieke winkels gaan en online hun producten kopen. Dit zorgt er echter ook voor dat postkoeriers zich steeds vaker met pakjes moeten bezighouden, die dan ook vaak nog eens niet geleverd kunnen worden omdat mensen niet thuis zijn.

"Vooral op het platteland is dat een probleem, omdat mensen meestal zich moeten verplaatsen om dat pakje ergens te gaan ophalen. Dat doen ze vaak met de wagen. Dus qua duurzaamheid is dat eigenlijk geen goede zaak," zegt minister De Sutter.

Met een pakketbrievenbus zouden postkoeriers dan toch het pakje kunnen leveren. Dit bespaart dus niet alleen heel wat tijd, het is ook veel duurzamer. Zeker met de stijging aan pakketleveringen is een pakjesbus dus een belangrijke oplossing in een duurzamer postbeleid.
 

Het prijskaartje

Vroeger waren er minder pakketbrievenbussen omdat het prijskaartje voor wat je kreeg vaak nog te hoog was. De dag van vandaag zijn er echter tal van kwalitatieve opties voor verschillende budgetten en verschillende eigenaars. De prijs kan oplopen tot 1800 euro of meer, afhankelijk van de extra functionaliteiten, maar je hebt ook al een pakjesbus vanaf 600 euro of soms zelfs minder. Als je de kilometers en tijd die je bespaart in rekening brengt, is de prijs echter zeker goed voor de kwaliteit die je ervoor krijgt.
 

Kwalitatieve oplossingen: eSafe

Vanaf de oprichting in 2016 speelt eSafe al in op de positieve ontwikkeling rond pakketbrievenbussen. Leon Renson ziet het als een logische en toekomstgerichte stap met de vele online bestellingen en thuisbezorgingen van pakjes, die een flinke boost kregen in de afgelopen Corona-periode. 

“Dat er nu ook voor pakjesbussen wettelijke regels komen, is een goeie zaak,” zegt Leon Renson. “Het is een eerste stap richting pakjesbussen als de nieuwe standaard voor duurzamere thuisleveringen zonder die mis te lopen als je niet thuis bent. Dat betekent namelijk minder extra kilometers voor een tweede levering of om het pakje te gaan ophalen bij een ophaalpunt, en dus ook minder tijdverlies en extra uitstoot."

Daarom biedt eSafe verschillende formaten aan, die allemaal voldoen aan de nieuwe wetgeving die in het Koninklijk Besluit geformuleerd worden. De meeste pakketbrievenbussen richten zich op de grootte van een schoendoos, maar er bestaan ook grotere formaten voor kleine bedrijven.

Daarnaast richt eSafe zich op een diverse groep klanten. Voor appartementen en bedrijven bestaat er de modulaire eSafe Wall. Hiermee hebben aannemers en bedrijfsleiders een kwalitatieve oplossing voor pakketleveringen. 
 

Nog vragen?

Ben je op zoek naar meer informatie, een reactie of de invalshoek van eSafe als fabrikant van pakketbrievenbussen? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Leon Renson staat u graag te woord hieromtrent.

 

 

Blog

eSafe Wall wint iF Design Award

Het moduleerbaar pakketbrievenbussysteem eSafe Wall behaalde een iF Design Award 2023. Uit de bijna 11.000 inzendingen uit 56 landen, verkoos de 133-koppige jury met onafhankelijke experts van over de hele wereld de Wall als winnaar van de gerenommeerde designprijs in de categorie ‘building technology’.

Top Belgisch bouw & real estate op Boules Boules

 

Petanque & netwerken in Cannes. Op woensdag 15 maart 2023 verzamelde het kruim van de Belgische bouwpromotoren, architecten en investeerders op de Boulodrome van Cannes voor de vierde editie van Boules Boules. Organisatoren Renson, eSafe, Danneels en Noël Franklin combineren met hun petanquetoernooi spel en netwerking onder het motto ‘La vie est un jeu, mais la pétanque c’est sérieux’.

eSafe pakt prijs voor snelgroeiende Belgische technologiebedrijven

Als producent van oplossingen voor de succesvolle levering en ophaling van pakjes en brieven (pakketbrievenbussen) wint eSafe Deloitte’s 2022 Technology Fast 50 Award in de categorie Electronic Devices, Hardware & Semiconductor. De prijs wordt uitgereikt op basis van het omzetgroeipercentage van de voorbije 4 jaar; in het geval van eSafe 570%. Op 27 oktober 2022 nam CEO Leon Renson de award in ontvangst tijdens het Fast 50 event bij Deloitte Gateway (Zaventem).