Duurzamer laatste traject voor online bestelde pakjes

Duurzamer laatste traject voor online bestelde pakjes

Door de sterke groei van online winkelen en e-commerce boomt ook de thuislevering van pakjes. Dat brengt – bij afwezigheid van de bestemmeling – helaas ook steeds meer tweede leveringen en retourzendingen met zich mee. In het kader van haar actieplan om dat laatste traject van thuisleveringen duurzamer en ecologischer te maken, bracht Minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post Petra De Sutter vandaag een bezoek aan producent van pakketbrievenbussen eSafe in Kruisem én aan een sociaal ophaalpunt voor pakjes van buurtbewoners in Deinze.

Duurzame ‘last mile’
Dat de laatste fase die pakjes afleggen tot bij de bestemmeling een pak duurzamer kan, is iets wat al langer op de prioriteitenlijst van minister De Sutter staat: “Bezorgers die voor een gesloten deur staan, kunnen de pakketjes achterlaten in pakjesbussen. Daardoor moet er geen twee keer gereden worden voor één levering. Dat is een ecologische winst, vooral op het platteland. Een nieuw koninklijk besluit zorgt er nu voor dat die pakketbussen een volwaardig alternatief worden voor de klassieke brievenbus waardoor meer mensen er één zullen plaatsen.” 

Pakjes én brieven
Een onderneming als eSafe speelt daar perfect op in. In Kruisem produceert die pakketbrievenbussen die zowel de foutloze thuislevering van pakjes als van gebruikelijke post mogelijk maakt. Zaakvoerder Leon Renson ziet een duidelijke trend: “De vraag naar pakketbrievenbussen blijft stijgen, terwijl de verkoop van klassieke brievenbussen stagneert. Dankzij de combinatie met een specifiek vak voor brieven, kunnen die pakketbrievenbussen dan ook perfect de plaats innemen van een klassieke brievenbus. Op dat vlak denk ik dan ook dat de tijd rijp is voor een update van de postwetgeving.” 

Belgisch design
eSafe blijft zich als Belgisch bedrijf dan ook met veel ambitie en innovatiedrang op de markt van de pakketbrievenbussen storten. Duurzaamheid en design staan daarbij voorop. Met strak ontworpen pakketbussen in 100% recycleerbaar aluminium heeft het voor elk wat wils in z’n assortiment: vrijstaand, gevelmodel of in te bouwen in een poort of muur.